Manóka története

Folytatásos "baba-regény", ami nem más, mint Tormási Alina (alias Lini vagy Manóka) születését követő élménybeszámoló mindenről a kíváncsi "szemek és fülek" számára. :)
Születési adatok: 2011.07.07. 10:53; 52 cm; 3080 gramm

Tartalom

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

4. Lini baba első két hónapja (2.rész)

2011.09.15. 14:37 - Heni21

g)      Méreteink

Ez a téma mindig mindenkit nagyon érdekel, így most kicsit személetesebben is megpróbálom közre adni :).

 

Születéskori adat

4.hét végén

5. hét végén

6. hét végén

7. hét végén

8. hét végén

9. hét végén

Testhossz

52 cm

56 cm

-

-

-

-

57 cm

Testsúly

3080 g

3810 g

3980 g

4280 g

4410 g

4480 g

4700 g

Fejkörfogat

32 cm

36 cm

-

-

-

-

38 cm

Mellkörfogat

32 cm

35 cm

-

-

-

-

37 cm

A táblázat alapján egyértelműen látszik, hogy szépen növünk, és ezt már Apa és Anya karizmai is megérzik, mivel egy-egy hosszabb dajkálás után… pedig még 5 kilós sincs (mi lesz később? :) ) A méreteinkkel a doktor- és védő néni is meg vannak elégedve, így reméljük ez a későbbiekben is rendben lesz.

Ha a szakkönyveknek hinni lehet, akkor az 1 év végére kb. a születési súly háromszorosát kell elérni, persze ez babánként azért eltérő lehet.

 

 

 

 

h)      Nevetés és nézelődés

A napjaink nagy része most már „aktívan” telik, azaz a szunyálással töltött idők egyre rövidülnek. Evés után ritkább az, hogy rögtön elalszik a Manóka, mivel általában ~ 1 órát nézelődéssel, nevetgéléssel tölt és csak ezt követően alszik 1-1,5 órát. Mostanra már igen könnyű őt nevetésre bírni, sőt sokszor már ha csak meglát minket nevetésre görbül a kis szája (egyszerűen meg kell őt enni ilyenkor). Tudom, egy mosoly nem olyan nagy dolog, de nekem nagyon sokat jelent, mivel végre van valamilyen visszacsatolás tőle, hogy hogy érzi magát, tetszik-e neki az élet, és mivel sokat mosolyog, így arra a következtetésre jutottam. hogy talán annyira nem szenved. :)

Nagyon kis aranyos, mikor egy-egy csörgő karikát akár hosszú percekig is kimeresztett tekintettel tud szemlélni, és ezt követően sem unja meg annak nézését. Sejtem, hogyha már meg is tudja fogni majd, akkor az mekkora meglepetés lesz neki. Egyenlőre hanghatás még továbbra sem kíséri a mosolygást, de talán erre sem kell már sokat várni.

Egy héttel ezelőtti mosolygós videó: http://youtu.be/qE1Sm2yRglo

Lini baba esti altató „koncertje” itt meghallgatható (ezzel altatja magát és szinte Anyát és Apát is elaltatja :) ): http://youtu.be/KHLSfe2PHWI

 


 

i)       Játszószőnyeg és babatornázó

Lini baba 2. hónapfordulós ajándéka egy játszószőnyeg volt, ami egyben bébitornázó is. Igen jópofa kis szerkezet (mi is kipróbáltuk Apával), mivel ha befekszel alá, olyan mintha játék országba kerültél volna. Szerintem Manóka is így érzi magát ilyenkor, mivel szinte „leesik az álla” az ámulattól, mikor lefektetjük oda.

A nézelődésen túl egyenlőre még másra nem használjuk, de idővel a csörgő, zörgő, tükrös alkatrészek is értelmet nyernek majd. :)

A játszószőnyeges videó itt található:

http://youtu.be/dmv6nAtq9Ds

 

 

 

 

 

 

 

 

 

j)      Életünk második oltás

Az oltások rendje számomra még kicsit káoszos és egyben rémisztő is. Az oltás előtt valószínű én jobban rettegek, mint Manóka és úgy érzem, hogy ezt ős is érzi, mivel ilyenkor nyugtalanabb. Azért erőt veszek magamon és némi segédlettel megpróbálom nektek összefoglalni kicsit „projektesen” :) :

Oltás neve

Oltás típusa

Oltás időpontja

Tartalma

Megjegyzés :)

BCG

Kötelező

kórházban, 3 naposan

TBC

őszintén szólva fogalmam sincs, hogy ez mi

2. hónapos oltás

Kötelező

2 hónaposan (meglepő, nem?) :)

Diftéria, Pertusszisz, Tetanusz, Poliomyelitis, Infulenza B

egyik másikról még csak nem is hallottam

3. hónapos oltás

Kötelező

3 hónaposan

Diftéria, Pertusszisz, Tetanusz, Poliomyelitis, Infulenza B

 

4. hónapos oltás

Kötelező

4 hónaposan

Diftéria, Pertusszisz, Tetanusz, Poliomyelitis, Infulenza B

 

Pneumococcus

Ajánlott

1,5 és 2,5 hónaposan

?

?

Meningococcus

Ajánlott

3,5 és 4,5 hónaposan

?

?

Rotavírus elleni

Ajánlott

3,5 és 4,5 hónaposan

hányás, hasmenés ellen

 

Jelenleg a 2 hónapos oltással bezárólag vagyunk meg, de ezt követően két hetente járunk oltásért a doktor nénihez. Apával közösen úgy döntöttünk, hogy az ajánlott oltásokat is megkapja, így sűrű programunk lesz.

Szegény Manóka a combizmába kapja ezeket az oltásokat, majd ezt követően az a szerencse éri, hogy kétszer fél lázcsillapító kúpban is részesül a problémák elkerülése érdekében.

(ui: az tuti, hogy Anya már most tiszta ideg a következő oltás miatt :) )

 

k)      Első UH vizsgálat

Szeptember első napjaiban sor került az első UH vizsgálatra is, ahol Manóka koponyáját és hasát vizsgálták meg belülről. Manóka a vizsgálatot hősiesen bár kicsit sírva viselte, azonban szerencsére minden rendben van. Az ultrahang zselé igen jól mutatott a hajacskáján, mintha zselézve lett volna - hazafelé lehet, hogy páran megjegyezték magukba, hogy korán kezdjük. :)

Az UH vizsgálatra a Madarász kórházba kellett menni, így a kórház megközelítésére Anya pontos útitervet készített, mivel csak alacsony padlós busszal vállalható az ilyen fajta kimozdulás. (sajnos annyira nem vagyok erős, hogy az öreg BKV buszokra csak úgy feldobjam a babakocsit). Az alacsony padlós busz jött is, fel is fértünk :), azonban ahogy haladtunk egyre több babakocsis szállt fel a járműre, míg el nem értük az 5 babakocsit (a hatodik csak azért nem szállt fel, mert már nem fért fel). Teljes mértékben kihasználtuk a busz babakocsi szállításra alkalmas gyomrát, azonban a végállomás előtt a legbelső kocsi le akart szállni, így eljátszottuk az „összes kocsi leszáll, majd fel” játékot, miközben az utasok morgolódnak. :) Igazán izgalmas volt…. szóval, nem könnyű a babakocsis közlekedés.

 

l)       Talán már szeretünk fürdeni?

Az esti fürdések egyre békésebbek, ezért most már le mertük fényképezni és videózni is:). Megtekintés csak 18 éven felülieknek. :)

A videó itt elérhető: http://youtu.be/HPoCNtz68kk (a zene szövege is cuki :) )

-->

A bejegyzés trackback címe:

https://tormasialina.blog.hu/api/trackback/id/tr343229523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kemál Amál 2011.09.16. 10:18:18

Nahát, kedves Anyuka le sem tagadhatná a diagramok iránti vonzalmát! :) A fürdős videó nagyon jó lett, főleg ezzel a zenével!


süti beállítások módosítása